CEMENT PETI U PRVOJ JUDO LIGI SRBIJE 2015.

Objavljeno: 22 новембра, 2015

20151121_145526

U subotu, 21.11.2015. godine u zrenjaninskoj „staklenoj“ dvorani, u tehničkoj organizaciji JK „Proleter- MD“ iz Zrenjanina, održan je prvi dan takmičenja Prve judo lige Srbije/2015, po novom „pool“ sistemu takmičenja.

20151121_110003
Delegat je bio Direktor lige, Miroslav Jočić iz Starčeva, a takmičenju su prisustvovali i Predsednik JSV i JSS Svetislav Vukmirica iz Kikinde i Generalni sekretar JSS, Lidija Popović iz Beograda.

20151121_105957
Sudije: Belovuković Vlatko iz Sombora, Malešević Nikola iz Rume, Nikolić Nemanja iz Beograda, Gačić Vladan iz Beograda, Radojčić Ranko iz Beograda, Stanišić Slavko iz Pančeva, Bošković Nataša iz Temerina i Kenjalo Dragoslav iz Kikinde.
Vođe zapisnika sa mečeva: Barna Vlastimir iz Novog Sada i Zeremski Pavle iz Zrenjanina.
Nastupilo je 9 prvoligaških klubova, voljom žreba, razvrstanih u dve grupe.
„A“ grupa: -„Proleter MD“-Zrenjanin
-„Trudbenik“-Beograd
-„Dinamo“-Pančevo
-„DZUNS“-Novi Sad
„B“ grupa: -„Borac Omladinac“-Novi Sad
-„Partizan“-Kikinda
-„Cement“-Beočin
-„Partizan“-Kraljevo
-„Sloven“-Ruma

Kao što se iz sastava grupa vidi „Cement“ je bio u drugoj grupi gde se takmičilo 5 klubova.
Prvi meč smo radili sa komšijama, „Slovenom“ iz Rume, koji su bili favoriti, obzirom da smo mi u ovu ligu ušli bez kompletne prve postave sa kojom smo godinama nastupali u Super judo ligi Srbije. U ekipi smo imali samo 3 seniora dok su ostali bili kadeti, tako da smo bili jedna od najmlađih ekipa na takmičenju. Da u ekipi nismo imali jednog veterana /Dragan Lazović 1969-to godište/ sigurno bi bili i najmlađa ekipa u ligi. Sa tako podmlađenim sastavom ekipe cilj nam je bio samo goli opstanak u ligi. „Sloven“ je izveo svoju najjaču postavu: -66 kg Jasnić Mirko, -73 kg Madžarević Uroš, -81 kg Ćurčić Srđan, -90 kg Kozomara Nemanja i +90 kg Anđelić Slavko. Naš stručni štab se opredelio za postavu: Lazović Dragan, Kajić Jasmin, Aničić Stefan, Đurđević Bogoljub i Domazetovski Srđan. U prvoj borbi naš veteran Lazović Dragan je mudrim vođenjem borbe nadmudrio mlađanog Jasnić Mirka i zahvatom u parteru ga savladao iponom tako da smo mi poveli sa 2:0 (100:0). U drugoj borbi Madžarević je, takođe u zahvatu, savladao našeg, nedovoljno spremnog Kajić Jasmina, kojeg smo iz njegove kategorije podigli u kategoriju do 73 kg u kojoj nismo vagali ni jednog borca, tako da je rezultat bio poravnat na 2:2 (100:100). U trećoj borbi naš kadet Aničić Stefan je prelepim iponom na Harai-maki-komi savladao na ipon mnogo iskusnijeg Ćurčić Srđana, što je bilo svojevrsno iznenađenje, a kasnije se ispostavilo i „prelomilo“ meč u našu korist. U četvrtoj borbi naš kapiten Đurđević Bogoljub je demonstrirao kako se bore kapiteni za svoj klub pa je na „waza-ari“ kouchi-garijem savladao iskusnog Kozomaru što je značilo da smo meč već dobili. U zadnjoj borbi naš rekonvalescent Domazetovski je zaboravio da su promenjena judo pravila borbe i da se više ne sme hvatati nogavica protivnika što je on mahinalno uradio i zaradio diskvalifikaciju hanso-kumake čime je postavljen konačan rezultat 6:4 (210:200) za nas. Trener Morina Šefki koji je vodio ekipu sa trenerske stolice, kao ni treneri Trajanovski i Mumović sa ostatkom ekipe na tribini, nisu krili zadovoljstvo ovom pobedom koja nam je obezbeđivala opstanak u ligi.
U drugom meču sastali smo se sa „Partizanom“ iz Kikinde koji je izveo postavu: -66 kg Ilić Matija, -73 kg Milić Aleksa, -81 kg Mišković Stojan, -90 kg Maričić Srđan i +90 kg Pilipović gavrilo. Naš stručni štab je ukazao poverenje najmlađoj postavi: Kajić Jasmin, Stojanović Jovan, Aničić Srđan, Kalabić Nikola i Kostić Vladimir. Nakon poraza našeg Kajića do 66 kg od kikindskog pojačanja iz „Crvene Zvezde“ Ilić Matije situacija nam se znatno usložila i trebalo je da se dogodi čudo da bi mi ovaj meč dobili pogotovo što su kikinđani poveli sa 4:0 pobedom Milić Alekse nad našim debitantom Stojanović Jovanom koji je iz kategorije 66 kg „pokrivao kategoriju -73 kg. na red je došao danas naš najbolji borac, Aničić Stefan, koji je u kategoriji do 81 kg prosto „počistio“ harai-gošijem Mišković Stojana iz Kikinde i tako nas donekle vratio u meč. U četvrtoj borbi naš Kalabić Nikola nije uspeo parirati iskusnom Maričiću iz Kikinde koji ga je munjevitim ulaskom harai-goshija bacio za ipon i doneo pobedu svojoj ekipi. U zadnjoj borbi naš Kostić Vladimir je borbenom tehnikom ura-nage bacio za ipon kikindskog kolosa Pilipović Gavrila i samo umanjio naš poraz na konačnih 6:4 (300:200) za kikinđane.
U trećem meču sastali smo se sa favorizovanim „Borcem-Omladincem“ iz Novog Sada koji je sastavljen od takmičara novosadskog „Borca“ i takmičara „Omladinca“ iz Stepanovićeva, kojima smo mi pozajmili našeg najboljeg takmičara Prgonjić Gorana, nebi li izborili plasman u Super judo ligu Srbije. Kako protiv njih nismo baš imali šanse naš stručni štab se odlučio da malo odmori najjače borce za zadnji meč protiv kraljevačkog „Partizana“ protiv kojih smo imali šanse. „Borac“ je izveo svoju najjaču postavu: -66 kg. Župarić Stefan, -73 kg Begović Miroslav, -81 Niškanović Jovan, -90 kg Begović Dragan i +90 kg Prgonjić Goran. Naš stručni štab se opredelio za postavu od 4 borca i to: Kajić Jasmin, Kalabić Dušen, Kalabić Nikola i Domazetovski Srđan. U prvoj borbi loše smo „otvorili“ meč jer je Župarić savladao indisponiranog Kajića parternim zahvatom kami-shiho-gatame i svojoj ekipi doneo vođstvo od 2:0 (100:0). Naš pionir, Kalabić Dušan je debitovao za ekipu a pošto se namerio na iskusnog Begović Miroslava nije mogao računati na više od časnog poraza. U kategoriji do 81 kg nismo imali takmičara pošto smo odmarali Aničića tako da smo već u prve tri kategorije izgubili meč. U nastavku kalabić Dušan do 90 i Domazetovski Srđan preko 90 kg nisu mogli ništa protiv iskusnih i boljih boraca, Begović Dragana i Prgonjić Gorana tako da smo meč izgubili maksimalnim rezultatom 10:0(500:0).
U četvrtom meču sastali smo se sa „Partizanom“ iz Kraljeva koji je do tada imao jednu pobedu i dva poraza kao i mi. U direktnom meču rešavali smo plasman na 5-to ili 6-to mesto u ovogodišnjoj ligi. Kraljevčani su izveli postavu: -66 kg Veličković Vladiva, -73 kg Mirković Stefan, -81 kg Jočić Marko, -90 kg Matović Ivan i +90 kg Šupić Siniša. Naš stručni štab se opredelio za najjaču postavu u kojoj su bili: Lazović Dragan, Kajić Jasmin, Aničić Stefan, Đurđević Bogoljub i Kostić Vladimir. Prva borba ovog meča je trajala najkraće od svih današnjih borbi jer je naš veteran Lazović strahovitim osoto-garijem, u trećoj sekundi meča, prosto zakucao za tatami Veličkovića i doneo nam vođstvo od 2:0 (100:0). Da Kajiću danas ništa nije polazilo za rukom videlo se i u ovom meču gde ga je Mirković, opet parternim zahvatom, savladao iponom i poravnao rezultat. U kategoriji do 81 kg sastali su se naš perspektivni kadet Aničić Stefan i iskusno pojačanje kraljevčana iz „Akademije Jočić“ iz Starčeva, Marko Jočić. Iako je desetak godina stariji Jočić važio za favorita Aničić je pokazao da mu je ova liga „taman“ pa je i njega „počistio“ sa tatamija tehnikom kosoto-gake i doveo nas u vođstvo od 4:2. U kategoriji do 90 kg na delu je opet bio naš kapiten Đurđević Bogoljub kojeg smo malo odmorili pa je svež ušao u meč i sa 4 shido-a naterao Matovića u diskvalifikaciju što je značilo da smo meč dobili. U zadnjoj borbi iskusni Šupić Siniša, koji je sa Jočić Markom pojačao kraljevčane za ovu sezonu, je iznenadio našeg najboljeg kadeta Kostić Vladimira i lepim kosoto-gakijem bacio za waza-ari, a potom zadržao u zahvatu do ipona čime je postavio konačan rezltat 6:4 (300:200) za nas.
U našoj grupi prvo mesto je zauzeo „Borac-Omladinac“ koji je u direktnom meču savladao „Partizan“ iz Kikinde maksimalnim rezultatom 10:0 i ostavio ih na drugom mestu. Treći smo mi, četvrti „Partizan“ iz Kraljeva i zadnji „Sloven“ iz Rume. Prve dve ekipe su se plasirale u sutrašnji Play-off gde će se sastati sa zrenjaninskim „Proleterom“ i beogradskim „Trudbenikom“, kao prvoplasiranim ekipama iz „A“ grupe gde je treći bio „Dinamo“ iz Pančeva.
Play-out se održao danas na kraju programa, a sastali su se „Sloven“ iz Rume i novosadski „DŽUNS“, kao zadnjeplasirane ekipe iz obe grupe. Bolji je bio „Sloven“ koji je tako izborio opstanak, a iz lige je ispao „DŽUNS“.
Reći ćemo nešto i o suđenju. Iako nisu imali „Care sistem“, koji na naše iznenađenje nije profunkcionisao do kraja takmičenja, iako je navodno donet iz Beograda, sudije su se dobro snašle i bez mnogo grešaka odsudile sve mečeve. Tu i tamo im se potkrala poneka greška koja nije uticala na krajnje rezultate pa za obavljen posao zaslužuju pohvale. Reći ćemo da smo na tatamiju gledali i dva novopečena internacionalca, Malešević Nikolu iz Rume i Nikolić Nemanju iz Beograda koji su dirigovali ostalim sudijama, a kao što rekosmo to im je pošlo za rukom..
Na kraju moramo reći da se organizator potrudio da takmičenje lepo organizuje, sa pomenutom zamerkom nedostatka „Care sistema“ a sem toga nismo zadovoljni ni sistemom takmičenja koje nam je nametnuo Upravni odbor JSS, ugledajući se na „Evropu“. Svi klubovi ove lige su za stari sistem takmičenja u kojem se radi 4 kola lige i Play-off jer je mnogo realniji plasman ekipa na kraju lige pošto se kroz 4 kola sastane svako sa svakim. Po ovom „pool“ sistemu mi se, naprimer, nismo sastali sa pola klubova, odnosno sa sva 4 kluba koji su bili u „A“ grupi, a tako je i sa ostalim klubovima. Ova liga nam je podigla adrenalin samo za jedan dan, a stara liga nas je držala u „tonusu“ 2-3 meseca, od oktobra do decembra, što je koristilo svim takmičarima, i mlađim i starijim. Ali avaj, valjda Upravni odbor JSS bolje zna šta nama valja od nas samih..
Ko će ući u Super ligu saznaćemo sutra popodne oko 18 h. kada bude gotov „Play-off“. Blagi favorit je „Borac-Omladinac“ iz Novog Sada, ali ni domaći „Proleter MD“ nije bez šansi, pogotovo pred svojom publikom. „Trudbenik“ i kinkinđani su realno malo slabije ekipe od pomenutih, ali nikad nije gotovo, dok nije gotovo.

Beočin, 21.11.2015. godine
Pripremio: Media tim „Cementa“

Galerija fotografija:

 1,562 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *