“5. JUDO KUP VOJVODINE” – Kanjiža 07.08.2011

Objavljeno: 9 августа, 2011

Dana, 07.08.2011. u sportskoj hali Banje “Kanjiža” održan je peti po redu “Kup Vojvodine” za seniore, na kojem je nastupilo 53 takmičara, od kojih 42 u muškoj i 11 u ženskoj konkurenciji, iz 22 kluba, iz pet Država regiona (Mađarska, Hrvatska, Bugarska, BIH i Srbija).

“Cement” su predstavljali, Jasmin Kajić, Miroslav Janković, Bogoljub Đurđević, i Goran Prgonjić. Najbolji plasman ostvario je Bogoljub Đurđević – Crni, u kategoriji do 90 kg, osvojivši srebrnu medalju. Bronzane medalje osvojili su Miroslav Janković – Miki, do 66 kg, i Goran Prgonjić, u kategoriji preko 100 kg, dok je Jasmin Kajić, do 60 kg, ostao bez medalje. Sem takmičara na turniru je učestvovala i naša Tijana Mandić, ali kao sudija.

Zbog malog broja učesnika sistem takmičenja je bio “pul”, svako sa svakim, u svim kategorijama, sem kategorije do 60 kg, gde je nastupilo 10 takmičara, pa je rađeno po KO stemu sa duplim repasažom. U kategoriji seniorki nastupilo je samo 11 takmičarki pa u nekim kategorijama nije bilo ni jedne prijavljene takmičarke.

Za najboljeg takmičara proglašen je reprezentativac Mađarske, Bor Barna, koji je nastupao u kategoriji preko 100 kg, a za najbolju takmičarku, bugarska reprezentativka, Ivelina Ilijeva, do 63 kg.

Šampionat je otvorio direktor kampa, Munir Šabotić, uz prisustvo predsednika JSV, Svetislava Vukmirice, i člana predsedništva JSV, Miroljuba Ničića. Ovom prilikom su uručene prigodne plakete, selektoru BiH, dr Branislavu Crnogorcu, i Laslu Hanđašiju iz Mađarske, za učešće njihovih takmičara na svih dosadašnjih 5 turnira i 6 kampova u Kanjiži.

Čast da dodeljuju medalje imali su i naši savezni treneri, Veselin Novaković, za žene, i Miloš Stanković, za muškarce.

Od 08-12.08.2011. godine održaće se, već tradicionalni, šesti po redu, trening KAMP, na kojem će, sem takmičara koji su danas nastupali na KUP-u Vojvodine, učestvovati i kompletne juniorske i seniorske reprezentacije Srbije, kao i još neki takmičari iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i BiH. Kamp je zamišljen kao završne pripreme seniora, za Svetsko prvenstvo, koje se krajem meseca održava u Parizu/Francuska, pa mnogi takmičari nisu nastupili, da se ne bi povredili pred najvažniji šampionat u ovoj godini.

Plasmani takmičara po kategorijama

SENIORI:

Kategorija 60kg

I mesto GERČEV Janislav (Bugarska)

II mesto ORI Felician („PAKŠ“ Mađarska)

III mesto NIKOLAJEVIĆ Predrag („DINAMO“ Pančevo)

III mesto AZIMOVIĆ Bernardo („PANDA“ Hrvatska)

Kategorija 66kg

I mesto JURAČEK Laslo (Mađarska)

II mesto OSTOJIĆ Ivan („DINAMO“ Pančevo)

III mesto ŽOBRAK Janoš („PAKŠ“ Mađarska)

III mesto JANKOVIĆ Miroslav („CEMENT“ Beočin)

Kategorija 73kg

I mesto PETROVIĆ Nemanja („REKORD“ Beograd)

II mesto ĆURČIĆ Srđan („SLOVEN“ Ruma)

III mesto MILINOVIĆ Miloje („REKORD“ Beograd)

III mesto ADAM Atila („PAKŠ“ Mađarska)

Kategorija 81kg

I mesto ČOKNAJI Laslo („PAKŠ“ Mađarska)

II mesto NENKOVIĆ Uroš („PARTIZAN“ Beograd)

III mesto MALEŠ Ivan („REKORD“ Beograd)

III mesto DOŠEN Bojan („PANČEVO“ Pančevo)

Kategorija 90kg

I mesto NIKOLIĆ Nikola („CRVENA ZVEZDA“ Beograd)

II mesto ĐURĐEVIĆ Bogloljub („CEMENT“ Beočin)

III mesto DUVNJAK Branko („SPARTAK“ Subotica)

III mesto HORVAT Adrijan („PAKŠ“ Mađarska)

Kategorija 100kg

I mesto JAHIĆ Jadranko (BIH)

II mesto ANĐELIĆ Slavko („SLOVEN“ Ruma)

III mesto RUSO Nemanja („DINAMO“ Pančevo)

III mesto KATIĆ Jurica („PANDA“ Hrvatska)

Kategorija +100kg

I mesto BOR Barna („PAKŠ“ Mađarska)

II mesto ILIEV Ivan (Bugarska)

III mesto PRGONJIĆ Goran („CEMENT“ Beočin)

III mesto AKOŠ Joža-Petko („PAKŠ“ Mađarska)

SENIORKE:

Kategorija 48kg

I mesto SALIJEVIĆ Mirela („PARTIZAN“ Novi Sad)

II mesto MIĆUNOVIĆ Milena („PARTIZAN“ Novi Sad)

Kategorija 52kg

I mesto RANKOVIĆ Vesna („PARTIZAN“ Novi Sad)

Kategorija 57kg

Nije bilo prijavljenih takmičarki

Kategorija 63kg

I mesto ILIJEVA Ivelina (Bugarska)

II mesto GRIGOROVA Elena (Bugarska)

III mesto ĐAKOVIĆ Andreja („PANDA“ Hrvatska)

Kategorija 70kg

I mesto ĆOSIĆ Marija („PANDA“ Hrvatska)

II mesto JANDRIĆ Ivana („PARTIZAN“ Novi Sad)

Kategorija 78kg

I mesto MARANIĆ Ivana („PANDA“ Hrvatska)

II mesto ŽABIĆ Jelena („PARTIZAN“ Novi Sad)

Kategorija +78kg

I mesto ŽABIĆ Milica („PARTIZAN“ Novi Sad)

KOMENTAR:

KUP Vojvodine za 2011. godinu, protekao je u dobroj tehničkoj organizaciji, za šta se pobrinuo, judo klub “Kanjiža”, iz Kanjiže, na čelu sa trenerom Munirom Šabotićem. Šteta je što ovaj seniorski turnir nije pobudio veće interesovanje srpskih reprezentacija u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji, iako im predstoje veoma važni šampionati Sveta i Balkana, za seniore i Evrope, za juniore, pa je ispalo da je učestvovalo više inostranih nego domaćih takmičara.

“Cementaši” nisu blistali, ali se nisu ni obrukali, pogotovo “Crni” i Goran Prgonjić. Bogoljub Đurđević – Crni, je sa dve efektne pobede nad mađarskim reprezentativcem, Horvat Adrijanom i Duvnjak Brankom iz Subotice, stigao do finalne borbe, u kojoj se sastao sa dugogodišnjim srpskim reprezentativcem, Nikolom Nikolićem, iz “C. Zvezde”. Čitav meč je protekao u “rovovskoj” borbi za dominaciju u gardu, sve do 11 sekundi do kraja, kada je Nikolić uspeo plasirati tehniku gušenja “okuri-eri-jime” i prinuditi Đurđevića na predaju. Obzirom da Nikolić za dve nedelje ide u Pariz na Svetski šampionat, Đurđević je pokazao zavidnu borbenost i bio dostojan protivnik Nikoliću.

Goran Prgonjić, u kategoriji preko 100 kg, je sa dva ipona, nad mađarskim reprezentativcem, Akoš-Ptko-Jozsa, i mladim Davidom Balabanom iz “Drvara”, osvojio prvu poziciju u svojoj grupi, pa se ukrštanjem, u polufinalu sastao sa bugarskim reprezentativcem, Ivanom Ilijevim, koji je u svojoj grupi zauzeo drugo mesto, iza aktuelnog vicešampiona Evrope, Bor Barne iz Mađarske. Nakon iscrpljujuće borbe za gard borba je završena bez poena, sa po dva “shida”, pa su otišli u “golden score”. I u ovom produžetku od 3 minuta viđena je ista “poziciona” borba, sve do 8 sekundi do kraja, kada je Ilijev uspeo plasirati tehniku i baciti Prgonjića za ipon. Obzirom da je Ilijev, pre par godina osvajao srebrne medalje na evropskom i Svetskom šampionatu, u konkurenciji juniora, i dvadesetak kilograma teži od našeg borca, Prgonjić se nije obrukao, naprotiv. Nadamo se da će biti prilike za popravni, već na balkanskom šampionatu, koji se 24. septembra, održava u Beočinu.

Miroslav Janković se domogao bronzane medalje ali se vidi da još nije spreman za ovakve turnire, kao ni Jasmin Kajić, koji je preskočio svoju juniorsku kategoriju do 55 kg, i nastupao u kategoriji do 60 kg. U prvoj borbi, sa hrvatskim juniorskim reprezentativcem, Bernardom Azinovićem, iz zagrebačke “Pande”, zadobio je neugodnu povredu ramena, koja ga je sprečila da pokaže šta zna i koliko može.

U njegovoj kategoriji prvo mesto je osvojio bugarski reprezentativac, Janislav Gerčev, ispred mađarskog reprezentativca, Ori Felicijana.

U kategoriji do 66 kg Juraček Laslo iz Mađarske je sa tri ipona osvojio zlatnu medalju, ispred Ivana Ostojića iz pančevačkog “Dinama”.

U kategoriji do 73 kg. viđeno je “najborbenije” finale u kojem su se sastali Nemanja Petrović iz “Rekorda” i Ćurčić Srđan iz rumskog “Slovena”. Uspešniji je bio Petrović i zasluženo osvojio zlatnu medalju.

U kategoriji do 81 kg, zlatnu medalju je osvojio mađarski reprezentativac, koji juri olimpijsku normu, Laslo Čoknaji, pobedivši u finalu, iponom, našeg reprezentativca, Nenković Uroša-Česmu, iz beogradskog “Partizana”.

U kategoriji do 90 kg, već smo rekli, da je zlatnu medalju osvojio Nikola Nikolić-Uške, iz “C. Zvezde”, ispred Bogoljuba Đurđevića-Crnog, iz “Cementa”.

U kategoriji do 100 kg zlatnu medalju je osvojio reprezentativac iz BiH, Jahić Jadranko, iz Sarajevske “Bosne”, ispred Anđelić Slavka, iz “Slovena”.

U kategoriji preko 100 kg. vicešampion Evrope, Bor Barna, iz Mađarske, nije dozvolio nikakvo iznenađenje i pobedom nad starim poznanikom i takmacem, Ivanom Ilijevim, iz Bugarske, osvojio je zlatnu medalju ali i pehar za najboljeg takmičara na turniru.

U ženskoj konkurenciji za najbolju takmičarku je proglašena bugarska reprezentativka, Ivelina Ilijeva koja je nastupala u kategoriji do 63 kg, gde je bila bolja od koleginice iz reprezentacije, Elene Grigorove, i Hrvatske reprezentativke, Đaković Andree.

 

Kanjiža, 07.08.2011. godine

Pripremio: Andrija Mumović

 1,515 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *